28-10-2014 — 

Nauwelijks bijgekomen van een geslaagde open dag gingen medewerkers van het Gemeentearchief Schiedam van 13 tot 15 oktober naar een congres in Girona (Spanje) over archieven en de culturele industrie.

wk44_03.jpg

Op het ‘Arxius i Indústries Culturals’congres waren ongeveer negenhonderd vertegenwoordigers uit negentig verschillende landen. Deze woonden drie dagen lang lezingen, presentaties en workshops bij van spelers uit het veld van de archiefwereld, over allerlei verschillende onderwerpen. De Schiedamse afvaardiging hoorde de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, presentaties en communicatie naar en met het publiek, (beeld)kwaliteitscontrole, collecties,  metadata en ervaringen van andere archiefinstellingen. Maar bijvoorbeeld ook hoe gebruikers van sociale media tegen beeldopslag aankijken. Bloggers en gebruikers van Instagram leggen veel van hun bezigheden vast, hoe gaan ze met zo’n archief om?
Kennisoverdracht met andere professionals is één van de manieren waarop het Schiedamse archief zijn taak zo goed mogelijk kan blijven doen. De rol van archieven in de hedendaagse samenleving verschuift immers van erfgoedbewaarders  naar informatiedeskundigen met kennis van vroeger en nu. 

‘Archieven lenen van we van onze kinderen’

Het bezoek aan het Girona was ook gekoppeld aan het project ‘Leonardo’, waarvoor het Gemeentearchief subsidie van de Europese Unie heeft gekregen om naar de aan het project deelnemende landen te reizen. De Schiedamse delegatie bezocht hiervoor onder meer een workshop en verschillende musea die op moderne manieren hun collecties openbaar maken. In Girona ontmoette de delegatie mogelijke nieuwe kandidaten voor deelname aan het uitwisselingsprogramma van de Europese Commissie. 

Girona

De stad Girona wordt met elf archieven ook wel de archievenstad genoemd. De archiefinstellingen bezien naar aanleiding van het congres hoe deze zich optimaal kunnen presenteren aan het publiek. De provincie Girona en zijn gelijknamige hoofdstad Girona staat mogelijk op een keerpunt in zijn geschiedenis. Begin november is er een volksraadpleging over de vraag of de regio Catalonië een (onafhankelijke) staat wil worden. De politiek leeft op straat. Van veel balkons hangen vlaggen die de politieke kleur van de bewoners laten zien. 

Eurotowns

In het kader van Eurotowns sloot ook burgemeester Cor Lamers zich aan op donderdag voor een bezoek aan de tentoonstelling ‘Girona documents 922-2014’. Schiedam is sinds eind 2008 lid van Eurotowns, een Europees netwerk van middelgrote steden. Het netwerk is in 1991 opgericht voor steden tussen de 50.000 en 250.000 inwoners en heeft 17 leden. Eurotowns is een actief netwerk en promoot de uitwisseling van informatie en goede voorbeelden. Met ingang van 2012 vervult Schiedam in dit netwerk de functie van vice-voorzitter.

wk44_09.jpgwk44_10.jpg

wk44_12.jpgwk44_13.jpg

wk44_05.jpg

wk44_06.jpgwk44_07.jpgwk44_08.jpgwk44_15.jpg

wk44_04.jpg

wk44_01.jpgwk44_02.jpg

wk44_11.jpg