01-12-2008 — 

Afgelopen dinsdag vond in de Grote Kerk van Schiedam de prijsuitreiking voor de 'beste erfgoedinstelling 2007-2008' plaats. Uit handen van Elly van den Bosch-Damen, Statenlid van Zuid-Holland, nam gemeentearchivaris Laurens Priester de Erfgoedspoor-bokaal in ontvangst. Het Gemeentearchief Schiedam heeft de prijs te danken aan het project 'De Wiven van Sciedamme', dat is ontwikkeld voor de Openbare scholengemeenschap Schravenlant.

In het educatieproject werken het Gemeentearchief, de Liduina Basiliek en de Grote of Sint-Janskerk én toren samen. Hier gaan leerlingen op zoek naar de sporen die twee bijzondere vrouwen uit de Middeleeuwen in Schiedam hebben nagelaten: vrouwe Aleida en Liduina.

Elly van den Bosch-Damen was lovend over het project. "Geschiedenis moet je beleven en voor je kunnen zien. Pas dan begrijp je dat aan veel kerken, kloosters, landgoederen, maar ook simpele voorwerpen, een schitterend verhaal vastzit. Een verhaal dat iets over vroeger vertelt, waardoor we ook meer begrijpen van ons leven vandaag", aldus het CDA-Statenlid. "Het Gemeentearchief Schiedam heeft in een schitterend project een stukje geschiedenis letterlijk tastbaar gemaakt en ik vind het daarom een eer om deze prijs vandaag te mogen uitreiken."

Corrie Konings, adjunct directeur van scholengemeenschap Schravenlant, weet dat er veel is opgestoken tijdens het project. "Het maakt geschiedenis tot een boeiend vak en je merkt dat geschiedenisles op zo'n directe manier verfrissend werkt. De leerlingen vonden het ook gewoon hartstikke leuk om mee te doen", aldus Konings tegenover Het Nieuwe Stadsblad.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst lichtten leerlingen van het Schravenlant het project toe. Als verrassing boden zij tevens een aquarel van Hans Nanninga aan voor de collectie van het archief. Na afloop van de prijsuitreiking hebben de leerlingen de genodigden rondgeleid langs de belangrijke plaatsen in de Grote Kerk.

Andere scholen die in het schooljaar 2008-2009 willen deelnemen aan het succesvolle project, kunnen contact opnemen met het Gemeentearchief Schiedam.