19-02-2008 — 

De nieuwe tentoonstelling van het Gemeentearchief Schiedam heeft als onderwerp 'Het Kethelgevoel'. Burgemeester Verver-Aartsen zal op dinsdag 19 februari de expositie in het Stadskantoor openen. Ook particulieren kunnen weer een bijdrage leveren.

Wat is het Kethelgevoel? Naar het antwoord op die vraag ging het Gemeentearchief Schiedam op zoek. Is het nostalgie naar het dorpse verleden, trots een uniek gedeelte van Schiedam te zijn of alleen de gezelligheid van Koninginnedag? Kethel heeft een lange geschiedenis, waarvan de tekenen nu nog zijn te herkennen: het Park Kethel en de dorpskern als herinnering aan de plattelandsgemeente die het ooit was, de nieuwe wijken Woudhoek en Sveaparken van het groter gegroeide Schiedam. Wat is er nog over van de identiteit?

Daarom roept het Gemeentearchief een ieder op te reageren, want op dinsdag 19 februari 2008, om 17.15 uur, zal burgemeester W.M. Verver-Aartsen de tentoonstelling Het Kethelgevoel in de Stadswinkel aan het Stadserf openen! De tentoonstelling zal vervolgens tot 27 maart te zien zijn in de Stadswinkel en van 3 april tot 6 mei in Bibliotheek Noord aan het Bachplein 589.

Foto's, verhalen en tekeningen

Voor veel mensen is Kethel 'gewoon' het dorp waar ze zijn opgegroeid en naar school of de kerk zijn gegaan. Ook dit soort verhalen zijn welkom! Recentelijk vertelde een 'Kethellapper' over hoe in zijn jeugd, rond 1940, alleen een stuk of vier notabelen in het dorp een auto hadden. Het zou leuk zijn als ook kinderen die nu in Kethel opgroeien aan het Gemeentearchief vertellen hoe zij 'hun' dorp zien! De leukste, mooiste en opvallendste reacties komen natuurlijk op de tentoonstelling te hangen.   

Iedereen die in Kethel heeft gewoond weet wel een paar opvallende figuren te noemen zoals Jaap Quartel, Jan Wever, Koosje Hakbijl of Witte Willem. Er zijn vast ook nog mooie foto's van het tonnetjesteken, ongelukken bij de spoorovergang, verliefde paartjes poserend bij de Kwakelbrug... Misschien liggen ergens in een kast nog menukaarten van feesten in café De Vriendschap, tekeningen van de Harreweg of reclamemateriaal van een van de vele ambachtslui of winkeltjes die er in Kethel waren? Wat u van belang vindt om te bewaren of datgene wat bij u een Kethelgevoel oproept, is vast ook leuk genoeg om met anderen te delen op de tentoonstelling.