16-12-2009 — 

Eind november heeft het Gemeentearchief op een veiling van Vendu Notarishuis twee aquarellen van Herman Paradies verworven. Het eerste stadsgezicht toont de achterzijde van huizen aan de Gedempte Broersvest en het Koolas aan de noordzijde van de Broersvest. De Noordvestsingel met het voetbalveld en de tribune van Hermes-DVS vormen het onderwerp van het tweede stadsgezicht. De tekeningen van 48 x 69 cm zijn waarschijnlijk tussen 1945 en 1950 gemaakt.

stadsgezicht

De twee aquarellen brengen het totaal aantal werken van Paradies in bezit van het Gemeentearchief op veertien. Deze laten een deel van Schiedam zien, dat nu niet meer bestaat. De huizen aan de Gedempte Broersvest zijn gesloopt en vervangen door een bredere weg richting de Proveniersbrug. De voetbalvelden van Hermes-DVS aan de Noordvestsingel zijn verplaatst naar Sportpark Harga en op de vrijgekomen ruimte verrezen nieuwe woningen. In de kleine huizen aan de Konijnenbuurt, eveneens gelegen aan de Noordvestsingel, woonden vooral arme brandersknechten. Eind jaren 1950 zijn de woningen gesloopt.

H.C.A. Paradies

Herman Cornelis Adolf Paradies (Rotterdam 1883 – Schiedam 1966) verhuisde na het bombardement van Rotterdam in 1940 naar Schiedam. Van zijn woning was weinig meer over. Bovendien was zijn vrouw een Schiedamse. In Schiedam schilderde Paradies hoofdzakelijk stadsgezichten. Zijn interesse ging vooral uit naar de Brandersbuurt en het verpauperde stadscentrum. Paradies is overigens altijd een ‘amateurschilder’ gebleven, een hobby die hij uitoefende naast zijn baan als stukadoor en decoratieschilder voor schepen van Wilton-Fijenoord.

stadsgezicht van Herman Paradies