13-02-2007 — 

Het Gemeentearchief Schiedam heeft met een belangrijke aanwinst zijn collectie prenten en tekeningen uitgebreid. Het betreft een stadsgezicht op Schiedam in potlood uit 1941 door de Haagse kunstenaar Eduard Houbolt.

Op de tekening is in fijne details een stadsgezicht van Schiedam te zien, getekend vanaf de Dam(me)laan. De afmetingen van de potloodtekening zijn 20 bij 32 centimeter. Door de afgebeelde molens en de kerktorens is de exacte plaats waar Houbolt moet hebben gezeten te achterhalen. Net zoals tweeduizend andere prenten en tekeningen is ook deze aanwinst in onze studiezaal gratis te bekijken.

Van groot belang

“Houbolt was een erg goede kunstenaar, die realistische gezichten maakte, veelal gesitueerd in de landelijke gebieden rondom de steden. Hierbij blonk hij uit in het zeer kundig gebruik van zwart krijt (veelal op blauw- of grijskleurig papier) en in een zeer correcte weergave van het perspectief. Omdat de gebieden die hij in beeld bracht hun landelijke karakter geheel of grotendeels hebben verloren en zij thans zijn volgebouwd met vinex-wijken e.d., zijn zijn voorstellingen ook van groot belang voor de bestudering van de topografie!” Aldus drs. Charles Dumas, hoofdconservator Oude Nederlandse Schilder- en Tekenkunst aan het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) te Den Haag.

Groot Schiedams Prentenboek

Eduard Johannes Fredericus Houbolt kwam op 9 augustus 1885 ter wereld in Delft en overleed op 14 januari 1954 in Den Haag. Hij ging in Den Haag naar de Akademie voor Beeldende kunst, was lid van de Haagse Schetsclub en van de Nederlandse Kunstkring.
Houbolt woonde en werkte in Den Haag, maar was ook tijdelijk in België en Frankrijk actief. Hij was een veelzijdig man. Houbolt schilderde, tekende en etste portretten, naakten, bijbelse voorstellingen, maar ook stillevens en landschappen. Toch is hij vooral bekend door zijn tekeningen van dorpsstraatjes en stadsdelen van Delft, Rijswijk en Den Haag.

Uiteraard zal het prachtige stadsgezicht worden opgenomen in het in juni 2007 te verschijnen Groot Schiedams Prentenboek. Daarin zullen ongeveer honderdvijftig van de mooiste prenten en tekeningen van Schiedam met een historisch karakter worden opgenomen, van oud tot recent. Hierin is ook ruimte voor prenten en tekeningen in particulier bezit.