02-06-2010 — 

Het Gemeentearchief Schiedam heeft een mooi stadsgezicht uit de 19de eeuw van Pieter van den Burgh aangekocht. Het betreft hier een stadsgezicht in aquarel, getekend vanaf de Buitenhavenweg, ter hoogte van halverwege de Tuinlaan. Een mooie toevoeging aan de collectie!

Pieter van den Burgh stadsgezicht.

Determineren

Het werk is niet gedateerd, maar aan de hand van de afgebeelde gebouwen is te determineren wanneer het werk gemaakt is. Rechts in de voorstelling de in 1853 gereedgekomen stoompelmolen “De Rijsthalm” van J.G. van Dusseldorp. (Deze allereerste stoommolen, een rijstpel- en maalmolen die ook als ruwmolen voor de branders kon worden gebruikt, stond toen nog op het grondgebied van de zelfstandige gemeente Oud en Nieuw Mathenesse).  

In het midden van de voorstelling de toren van de Grote- of Sint Janskerk en rechts daarvan de in 1779 gebouwde molen De Meiboom. Geheel links een dubbel mouterijpand annex graanpakhuis, rechts daarvan de theehuizen behorend bij de herenhuizen aan de Tuinlaan waar onder andere de families Nolet, Van der Schalk, Vernède, Loopuyt, Rijnbende en Maas woonden. Het theehuis rechts van het branderijpand werd kort daarna vervangen door een tweede mouterijpand. In deze panden kwam in 1936 de Nederlandse Patent- en Kristalsodafabriek voorheen Dury & Hammes. Behalve huishoudsoda onder de naam “De Ster” maakte men ook soda voor de glasfabricage.

Datering

Maar wanneer heeft Van den Burgh op een mooie dag zitten schetsen en tekenen? We weten dat de stoompelmolen De Rijsthalm in 1853 gereed kwam, terwijl de molen De Meiboom in 1860 tot baliehoogte werd afgebroken. Dus het moet ná 1853 zijn geweest. Rechts van de mouterij stond in 1855 een tweede mouterij, op de plaats waar op de afbeelding nog een theehuis staat. Dit betekent dat de aquarel tussen 1853 en 1855 gemaakt moet zijn.

Specialisatie stadsgezichten

Het werk is geschilderd door Pieter Daniel van der Burgh (Den Haag 1805- Rijswijk 1879). Als schilder kreeg hij zijn opleiding van zijn vader; de landschapschilder Hendrik van der Burgh. Pieter schilderde voornamelijk stadsgezichten, met name in Den Haag waar hij ook werkzaam was als tekenmeester.