09-02-2015 — 

Het Gemeentearchief Schiedam heeft een mooie art- decokaart gekocht, met daarop het grondgebeid van het Hoogheemraadschap van Schieland. De litho is ontworpen en getekend door Pieter Willem van Baarsel (1879-1949), een bekend grafisch ontwerper die naast vele boekomslagen ook postzegels ontwierp.

wk07_01.jpg
De kaart van het hoogheemraadschap Schieland uit 1928.

De kaart van Schieland die Van Baarsel ontwierp en tekende bevat centraal een grote overzichtskaart. Deze toont dat de twee grootste droogmakingsprojecten, de Zuidplaspolder en de polder Prins Alexander zijn voltooid.

Rechts van de kaart zijn de wapens van de gemeenten te zien die onder het hoogheemraadschap vielen, waaronder ook dat van Schiedam. Schiedam was overigens de enige gemeente die waterstaatkundig onder twee hoogheemraadschappen viel, onder dat van Schieland en dat van Delfland.

Aan de linkerzijde staan de familiewapens van de dijkgraaf en hoogheemraden. Eén van deze hoogheemraden was de bekende Schiedammer J.M. van der Schalk, eigenaar van de bierbrouwerij De Griffioen, maar ook onder meer oprichter van Hermes-DVS en van de Ambachtsschool, gemeenteraadslid, regent van het Weeshuis der Hervormden en commissaris van zowat alle belangrijke bedrijven in Schiedam. Aan de onderkant van de kaart is een decoratieve voorstelling te zien van de uitmaling van water, een belangrijke taak van het hoogheemraadschap.

De originele handgetekende en ingekleurde kaart bevindt zich in het archief van het Hoogheemraadschap. Het Schiedamse exemplaar is de litho die hiernaar is gemaakt. Het is een traditie bij hoogheemraadschappen om overzichtskaarten te (laten) maken van hun beheersgebied. Deze litho bewijst dat kaarten ook als prestigeobject dienst deden. Deze kaart is nu voor iedereen te zien in de studiezaal van het Gemeentearchief!