09-10-2023 — 

Op zoek naar een geschikte ruimte belandden filmactrice Adrienne Solser en regisseur André Boesnach in 1927 in Schiedam, om hier filmstudio ‘Eureka’ op te richten. Helaas komt er maar één film uit de studio; ‘Bet naar de Olympiade’. Het Gemeentearchief Schiedam beschrijft in een klein boekje de historie van de studio, en organiseert een live vertoning van dit Schiedams erfgoed op zondag 15 oktober 2023 om 14.00 uur in Wenneker Cinema.

 

Het boekje is, zolang de voorraad strekt, af te halen bij het Gemeentearchief Schiedam, Stedelijk Museum Schiedam, Jeneverie ’t Spul, het Schiedams Boekhuis en Wenneker Cinema. Verschillende van deze instellingen organiseren ook mooie activiteiten, zoals lezingen en podcasts. Een overzicht is te vinden op www.maandvandegeschiedenisschiedam.nl.

 

‘Bet naar de Olympiade’ was de vierde lachfilm waarin Adrienne Solser het volkstypetje Bet vertolkte. De stille films van Adrienne Solser en haar zoon André Boesnach waren razend populair in de jaren 1920-30. Een uniek aspect bij filmvertoningen  was dat Solser de film live uitlegde, grappen maakte en liedjes zong. Daardoor konden de films in roulatie blijven, ondanks de intrede van geluidsfilms !
De in Schiedamse artieste Magda Meijer, bekend van het duo Dotje en Lotje en verschillende theateroptredens, kruipt in de huid van Kaat Haarindewar om de film te begeleiden. Tickets voor deze unieke  voorstelling zijn te koop via de webstek wennekercinema.nl. Dit is een eenmalige vertoning, dus spoedig reserveren is aangeraden!


Het boekje over filmstudio Eureka.