05-12-2013 — 

Het Gemeentearchief Schiedam heeft een nieuwe manier om stukken te beschermen tegen zuur en huidvet: een uitdeelautomaat met handreiniger in plaats van handschoenen.

wk49_1_0.jpg

Het Gemeentearchief bewaart stukken van 1286 tot gisteren, in een zo goed mogelijke staat. Huidvet, en de zuurgraad van de huid, kunnen de kwaliteit van stukken negatief beïnvloeden. De schade is niet zo evident als een scheur of schimmel. Deze bouwt langzaam op. Iedereen heeft immers huidvet op zijn of haar vingers, en met de jaren (of zelfs eeuwen) kan dat een aantasting opleveren. Met katoenen of latex handschoenten kan dit voorkomen worden, maar te dikke of slecht passende handschoenen kunnen op zich ook weer schade veroorzaken… een ideale oplossing is dus nog niet gevonden. Behalve dat bezoekers schone handen moeten hebben, is er geen richtlijn onder archiefinstellingen.  

Studiezaalbezoekers die archiefstukken ter raadpleging aanvragen krijgen voortaan het verzoek wat handreiniger te gebruiken. Dit neutraliseert de zuurgraad van de huid. De eerste reacties zijn voorzichtig positief. “Werken op de laptop is met handschoentjes bijna niet te doen”, aldus een vaste bezoeker. Voor diegene die nog geen afscheid willen nemen van de vertrouwde witte handschoenen zijn er natuurlijk nog setjes in de studiezaal aanwezig.