04-08-2011 — 

Enige tijd terug riep het Gemeentearchief Schiedam op foto’s van het nog resterende Glas in lood en de bijbehorende panden op te sturen. Daar zijn mooie reacties op binnen gekomen! Onderstaand enkele voorbeelden.

GASglasinlood.jpg
Gepubliceerd in Het Nieuwe Stadsblad op 3 augustus 2011

wk31_1.jpg

De heer Kramer stuurde deze foto en schreef ons: “Mijn kleinkinderen zeiden altijd, opa de zon schijnt met kleurtjes!”

wk31_2.jpg

De heer Van der Meer redde deze glas-in-lood-ramen uit Hotel Beyersbergen van de sloop. Deze zijn vervaardigd door Atelier St. Liduina van de heer Näring. 

wk31_3_0.jpg

In 1949 bood de directie van Het Parool een glas-in-loodgedenkraam aan Boekdrukkerij Roelants waar in de tweede wereldoorlog de toen illegale krant werd gedrukt. Het raam kreeg een plek in de directiekamer. Vandaag de dag is het echter niet meer aanwezig… de huidige bewoners van de voormalige drukkerij zijn nieuwsgierig of iemand weet waar het raam is gebleven? 

wk31_5.jpg

Deze foto toont de kleurrijke glas-in-loodramen van het hoekpand aan de Jan van Avennesstraat 33a.

wk31_4.jpg

Mevrouw Van Overbeeke, webmaster van de Oosterstraat website, stuurde foto’s van alle glas-in-lood-ramen in de straat. Deze zijn ook te zien op http://oosterstraat.aspectz.nl/glaslood.html

Heeft uw Schiedamse woning of werkruimte nog glas in lood? Of elders in uw straat? Onze vraag is dan of u een digitale foto van het gebouw en van het glas-in-loodpaneel wilt maken en die met vermelding van uw naam wilt opsturen naar het Gemeentearchief (via ons e-postadres archief@ schiedam.nl) De foto van het pand is om het paneel in kaart te kunnen brengen.

We nemen de foto’s op in ons digitale fotoarchief, zodat bezoekers, onderzoekers en geïnteresseerden deze op onze webstek kunnen bekijken. Hierbij gaan we ervan uit, dat u akkoord gaat met het openbaar stellen van uw foto’s. Mocht u een mooie anekdote of verhaal erbij hebben dan horen we dat natuurlijk ook graag.