11-08-2010 — 

In de eerste aflevering van Zomergasten met Jan Marijnissen toonde deze in het eerste fragment Pierre Janssen. Deze lange kunstkenner, die overigens de eerste Zomergast van het programma was in 1988, was geen onbekende in Schiedam.

Pierre Janssen bezig met het inrichten van een tentoonstelling. (Beeldbanknummer 24307)

Pierre Janssen

Pierre Janssen werd een televisieberoemdheid doordat hij van 1959 tot 1972 het programma Kunstgrepen presenteerde. In die tijd (1956-1963) was hij ook conservator van het Stedelijk Museum in Schiedam. De populariteit van het televisieprogramma kwam voort uit Janssens gave om kunst begrijpelijk uit te leggen, iets wat al naar voren kwam in de vele lezingen en cursussen die hij organiseerde in zijn tijd bij het museum. Sinds zijn aantreden was het Stedelijk voortaan dagelijks geopend en educatie kreeg voor het eerst aandacht, wat uniek was voor Nederland.

Bevlogen verteller

Zoals heel Nederland tijdens de televisie-uitzendingen aan zijn lippen hing, zo luisterde ook de Schiedamse jeugd. Leerlingen van het Stedelijk Gymnasium bijvoorbeeld, die op zaterdagochtend in het Stedelijk Museum les in kunstgeschiedenis konden bijwonen. Helma Steekelenburg bijvoorbeeld; “Het was een openbaring wat hij vertelde. Abstract was niet in de mode zoals nu, en ik kreeg van thuis mee dat kunst pas kunst is als je kan zien wat het voorstelt. Pierre Janssen legde uit hoe de overgang van figuratief naar abstract ging. Bijvoorbeeld aan de hand van Picasso, die ook figuratief begon. Als iemand zó bevlogen praat over kunst werkt dat aanstekelijk, en word je aangemoedigd om zelf te kijken. Dat is natuurlijk erg bijzonder.”

Archief van het Stedelijk Museum

Het Gemeentearchief Schiedam bewaart ook het archief van het Stedelijk Museum, waarin bijvoorbeeld ook het verslag van Janssens sollicitatiegesprek is terug te vinden, en correspondentie die hij als conservator voerde. Hierin zijn veel verzoeken tot lezingen terug te vinden van clubs, stichtingen, scholen en bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen alsmede correspondentie met handelaars en kunstenaars.