11-02-2013 — 

De in Schiedam geboren beeldhouwster Theresia van der Pant is zondagavond in haar woonplaats Amsterdam overleden. Ze is 88 jaar oud geworden. Van der Pant maakte voor Schiedam ondermeer het beeld van vrouwe Aleida.

wk06_2.jpg
Thea van der Pant toont hier aan wethouder Hafkamp het ontwerp voor een beeld van vrouwe Aleida. Beeldbanknummer 26339

Het beeld van Aleida is gemaakt in 1991. Het heeft enige tijd op het museumplein voor het Stedelijk Museum gestaan voor het bij de ruine werd geplaatst. Volgens het ontwerp is Aleida gehuld in een lang gewaad en draagt zij een hoofddeksel dat met een band onder de kin is vastgeknoopt. Het kunstwerk kostte 110.000 gulden, dat werd betaald door de Schiedamse bevolking. Die bracht in 1975 geld bijeen voor een blijvend aandenken aan het toen gevierde 700-jarig bestaan van de stad.  

Behalve het beeld maakte zij ook een gedenksteen voor Jan van Riebeeck. Deze werd in 1952 aangebracht in de gevel van het pand aan de Lange Kerkstraat 36. Na de sloop van dit pand is de steen (onmogelijk hoog) aangebracht in de gevelwand van het ABC-winkelcomplex.

De beeldhouwster is vooral bekend van het bronzen ruiterstandbeeld van koningin Wilhelmina op het Rokin in Amsterdam. Het beeld had Wilhemina moeten weergeven als oorlogsvorstin, die achter de mircofoon het volk toespreekt. Van der Pant vond dat geen goed plan en maakte een beeld van een jonge vorstin, zittend op een paard.