30-07-2007 — 

Wat hebben arbeiderswoningen in de Gorzen te maken met villa’s aan de Burgemeester Knappertlaan? Of de Passage met het Sint-Jacobs Gasthuis? Ondanks de overduidelijke verschillen zijn er ook veel overeenkomsten te vinden; leefbaarheid, degelijkheid en aandacht voor details zijn allemaal kenmerken van de Schiedamse architect Pieter Sanders (1882-1937). Dit jaar brengt het Gemeentearchief hem onder de aandacht tijdens de open dag op zaterdag 6 oktober 2007.

Piet Sanders werkte vrijwel uitsluitend in Schiedam. Hij ontwierp verschillende kenmerkende gebouwen voor alle lagen van de bevolking, verspreid door heel de stad. Een gebouw van Sanders heeft een herkenbare stijl en is rijk aan bijzondere elementen. In een tijd van veranderingen hield Sanders vast aan zijn manier van werken. Een stijl die een belangrijk deel is gaan uitmaken van de Schiedamse charme.

De werken van Sanders zijn actueler dan ooit. Eén van zijn bekendste werken, de Passage, wordt momenteel gerenoveerd, net als het ‘Sandersbuurtje’ oftewel het wooncomplex aan het Heenvlietseplein. Ironisch genoeg zijn beiden al met de slopershamer bedreigd! Het duidt ook weer eens de diversiteit van zijn oeuvre aan: van sociale woningbouw zoals het Heenvlietseplein of in de Fabristraat tot aan de Passage of een vergaderzaal in neorenaissance stijl aan de Lange Haven. Als er één architect zijn stempel op een stad heeft gedrukt, dan is dat wel Sanders in Schiedam.

Actie

Het thema van de open dag van dit jaar is ‘Wonen in Schiedam, de architectuur van Piet Sanders’. Hiervoor gaat het Gemeentearchief op zoek naar verhalen van mensen die in een Sanders-gebouw wonen, hebben gewoond, naar school zijn gegaan of in een Sanders-gebouw hebben gewerkt. Ook foto’s van bewoners samen met hun woning zijn welkom. Weet u niet of uw huis wel onder architectuur van Sanders is gebouwd, bent u niet in staat om zelf een foto te maken of heeft u andere vragen neem gerust even contact op met het Gemeentearchief!