18-10-2006 — 

De open dag van het Gemeentearchief Schiedam afgelopen zaterdag 14 oktober is druk bezocht. Er kwamen 423 mensen op af. De dag stond in het teken van stadsheilige Liduina. Maar liefst 55 ‘Liduina’s’ zijn vereeuwigd op de groepsfoto.

groepsfoto

Al voor de start van de dag, om 11.00 uur, waren er al bezoekers op de evenementen afgekomen en ook de rest van de dag bleef het in het Gemeentearchief een drukte van belang. In de centrale hal kregen de bezoekers (ook diegene die voor de bibliotheek waren gekomen) een enthousiast onthaal door acteur Wouter Oversluizen in de rol van ‘pater Brugman’, de biograaf van Liduina. En met succes, want uiteindelijk bezocht een recordaantal van 423 mensen het archief!

Velen van hen gaven gehoor aan de oproep voor ‘Liduina’s’, en niet minder dan 55 gingen aan het eind van de dag op de foto. Verschillenden naar-Liduina-vernoemden als Liduino, Lidwien, Ludi, Liedewij, Liduine, Luud, afkomstig vanuit Hoeven tot aan Waddinxveen, zijn met de Liduina Basiliek op de achtergrond gefotografeerd.

De tentoonstelling over het leven van de stadsheilige en de depotrondleidingen trokken veel belangstellenden en veel positieve reacties. Ook mocht het Gemeentearchief verschillende leuke aanwinsten –al dan niet over de ‘plaatselijke heilige’- in ontvangst nemen.

Reacties

Veel 'Liduina's' gaven achteraf een reactie.

"Ik vond het leuk toch nog zoveel naamgenoten te hebben!" Ludy Ouwerkerk

"Het is een heel bijzondere dag geworden met al die Liduina's die we overal achteraf in Schiedam tegenkwamen, o.a. bij boekhandel van Leeuwen en aan de erwtensoep in het Vierkantje." L.C.M. Elgers-Eikmans

"Met dank voor de foto, het was een leuke dag" Liduina Hammer Kreuger