20-02-2014 — 

Het Gemeentearchief Schiedam verwierf onlangs een belangrijke aanwinst, het archief van Excelsior ’20. Deze voetbal- en cricketclub heeft een rijke historie, wat ook wel blijkt uit de stukken. Pareltjes zijn onder meer jaarboeken, gedenkboeken, programma’s en de clubbladen.

wk12_01.jpg
Het eerste voetbalelftal in 1920

De oprichtingsvergadering van deze bekende Schiedamse club was op 13 juni 1920, waarbij de naam Rooms-Katholieke Voetbalvereeniging Excelsior werd gekozen en wit en zwart als de clubkleuren werden vastgesteld. Al in augustus van hetzelfde jaar beschikte Excelsior over twee elftallen en niet veel later al over vijf! In 1921 kwam er een afdeling junioren bij, met twee elftallen. Geestelijken hadden de leiding over de elftallen en zaten in het bestuur. Hun invloed duurde wel tot in de jaren 60 van de vorige eeuw.

Verschillende sporten

In oktober 1922 volgde de oprichting van een atletiekvereniging en een gymnastiekafdeling. Ter gelegenheid daarvan veranderde de club van naam in Rooms-Katholieke Sportvereeniging Excelsior. In 1927 werd ook een cricketafdeling aan de club toegevoegd, in 1929 een zwemclub en in 1931 ook een hockeyafdeling, door het samengaan van Excelsior met de R.K. Cricket- en Hockeyclub WALOS. Aangezien deze afdeling kennelijk niet levenskrachtig genoeg was, volgde in 1936 opnieuw de oprichting van een hockeyafdeling en ook in hetzelfde jaar van een tennisafdeling. Hoewel al eerder opgericht, werd de zwemclub pas volwaardig in 1935, toen 35 dames en 25 heren zich als lid opgaven.

wk12_02.jpg

Dames en heren gescheiden

Het bisschoppelijk besluit van 1 maart 1940 verbood het onderbrengen van dames en heren in één rooms-katholieke sportvereniging, zodat noodgedwongen de atletiek-, gymnastiek- zwem- en tennisafdelingen werden afgescheiden. De zwemvereniging ging zich ‘Start’ noemen, de tennisvereniging ‘Los Bigotes’. De gymnastiekvereniging hield de naam Excelsior, maar werd verder wel zelfstandig. Op voorschrift van de Nederlandse Hockeybond werd de afdeling hockey een zelfstandige vereniging die in 1948 de naam ‘Spirit’ kreeg. De oorspronkelijke vereniging behield zo alleen nog de voetbal- en cricketafdelingen. Mede door Excelsior groeide Schiedam uit tot de cricketstad van Nederland.

wk12_03.jpg

Topklasse cricket

De club speelt cricket op het hoogste niveau van het cricket, de hoofdklasse, en is negen keer landskampioen geworden. De club heeft een apart cricketveld met zelfs een ‘pavilion’ (een kleine kantine). Excelsior liet al in de jaren 1980 professionele trainers overkomen, bijvoorbeeld uit Pakistan.
Luuk van Troost is een bekende speler en is jarenlang captain geweest van het Nederlands team. Zijn grootvader Koos Oostenholt, bijgenaamd Sir Jack, was ook al een clubicoon. In het eerste team spelen onder andere de internationals Daan van Bunge en Stephan Myburgh. De laatste speelt nu in het Twenty20 toernooi in Bangladesh.

Bekende voetballers

Opvallend is dat Excelsior’20 een club is waar de voetballers niet betaald worden, maar spelen voor de sport. De bekendste voetballer van Excelsior ‘20 is Danny Koevermans. Hij speelde in zijn jeugd voor de club en later onder meer voor PSV waarmee hij landskampioen werd. Luc Castaignos begon ook bij de jeugdopleiding. In het verleden speelden Robin van der Laan en Edgar van der Roer jarenlang voor Excelsior.

wk12_04.jpg