31-10-2017 — 

Aktenzoeker SchiedamGen, waarin iedereen met Schiedamse voorouders familieonderzoek kan doen, is uitgebreid. Via hetzelfde webadres, sgen.schiedam.nl, krijgt de onderzoeker nog meer mogelijkheden. Ook bevolkingsregisters, wijkregisters en gezinskaarten zijn nu digitaal doorzoekbaar.

wk44_03_0.jpg

De afgelopen maanden is door ontwikkelaar EM-Cultuur hard gewerkt aan de uitbreiding van SchiedamGen. Bezoekers kunnen filteren op jaar en plaats van het register (Schiedam, Kethel, Mathenesse en Nieuwland) en soort register (bevolkingsregisters, wijkregisters of gezinskaarten). Zoals u bij de akten van de Burgerlijke Stand gewend bent, kunt u de registerbladen ook online bekijken, en eventueel uw favoriete bladen binnenhalen.

Meer dan 14.500 wijkregisters, 32.000 bevolkingsregisters en meer dan 42.500 gezinskaarten zijn nu toegevoegd. Van 1826 tot 1862 administreerden ‘wijkmeesters’ in de wijkregisters alle huizen en de bijbehorende namen en beroepen van de bewoners. De huisnummering van toen kan wel verschillen met de huisnummering van nu. Na het bijhouden in wijkregisters kwamen tot 1918 de ‘Bevolkingsregisters’. Deze zijn alfabetisch geordend op persoonsnaam. Van 1918 tot 1940 waren er gezinskaarten, alfabetisch geordend op naam van het gezinshoofd.

Steeds meer online beschikbaar
De registers zijn al jaren te raadplegen in de studiezaal, zowel op microfiche als in origineel. Maar steeds meer content online beschikbaar stellen, sluit aan op de wensen van de gebruikers. Zij verwachten dat veel via internet te vinden en doorzoekbaar is.