13-05-2009 — 

Het Gemeentearchief Schiedam heeft weer een aanwinst om trots op te zijn. De aanwinst van de maand mei betreft een werk van de in Schiedam welbekende tekenaar en schilder Herman Paradies. Hij schilderde omstreeks 1950 een gezicht op de Hoogstraat te Schiedam. Dit deed hij vanaf de zijde van de Koemarkt en de Broersvest. Paradies gebruikte olieverf op doek en maakte het geheel 55 bij 42,5 centimeter groot.

Schilderij Gezicht op de Hoogstraat

Veiling

Het gezicht op de Hoogstraat werd zaterdag 21 maart door Hessink's Veilingen in Nijmegen geveild, waar gemeentearchivaris Laurens Priester het hoogste bod uitbracht.

De locatie

Op de voorgrond staat prominent een politieagent afgebeeld, vermoedelijk hoofdagent Van Lith. Links van hem is horecazaak La Confiance te zien. Dit café stond daar al in 1941. Helemaal rechts op het schilderij zijn de letters 'PLA' waar te nemen. Op die plaats was destijds schoenenwinkel De Kaplaars gevestigd.

Herman Paradies

Herman Cornelis Adolf Paradies (Rotterdam 1883 - Schiedam 1966) is na het bombardement van Rotterdam in 1940 naar Schiedam verhuisd, omdat er van zijn woning weinig over was. Bovendien was zijn vrouw een Schiedamse. Het Groot Schiedams Prentenboek, geschreven door Henk Slechte en Laurens Priester, vertelt ons dat hij werd geraakt door de verpauperde binnenstad van Schiedam. In het bijzonder de Brandersbuurt fascineerde hem.

Paradies en Schiedamse stadsgezichten

Gewapend met houtskool, potlood, krijt en waterverf legde Paradies in de jaren na de Tweede Wereldoorlog een groot deel van de molenstad vast. Zijn werken geven een goed beeld van de razendsnelle verandering van Schiedam. Vanaf de jaren zestig kreeg Paradies minder plezier in zijn werk: "Ik schilder nu nog wel, maar geen stadsgezichten meer. Daar is nu niets meer aan. Die strakke huizenblokken, daar zit toch helemaal geen romantiek meer in", aldus de schilder in het Schiedams Parool van 14 juni 1963.